Strategi Pengembangan Usaha Jamur Tiram Putih (Pleurotus sp) di Kecamatan Tasikmau Kabupaten Karanganyar

D, WITIA NURAINI (2018) Strategi Pengembangan Usaha Jamur Tiram Putih (Pleurotus sp) di Kecamatan Tasikmau Kabupaten Karanganyar. Other thesis, Universitas Sebelas Maret.

[img] PDF - Published Version
Download (146Kb)

    Abstract

    Abstract: This research aims to identify the internal and external factors for influence the development of white oyster mushroom business, to formulate alternative strategies that can be applied in the development of white oyster mushroom business, determine the strategic priorities can be applied in the development of white oyster mushrooms in Subdistrict Tasikmadu Karanganyar Regency. The basic method of the research is descriptive analytical method by using survey implementation technique. Location of the research determined by purposive in Subdistrict Tasikmadu Karanganyar Regency. Data used are the primary and secondary. Analysis of the data used: (1) IFE, (2) EFE, (3) SWOT matrix of quantitative approach and qualitative approach, (4) QSP matrix. The results show (1) IFE shows there are six strengths and five weaknesses; (2) EFE shows there are seven opportunities and four threats; (3) Alternative strategies that can be applied that is increase product sales volume by optimizing promotion through online media and offline media, white oyster mushroom entrepreneurs synergize with the Government in product exhibition through diversification processed white oyster mushroom; making cooperation with other partners related to the improvement of softskill and processed white oyster mushrooms; doing pricing strategies to maintain customer loyalty (4) The priority of good strategy to be implemented is to increase the sales volume of the product by optimizing promotion through online media and offline media. Keywords : EFE, IFE, QSPM, SWOT, White Oyster Mushroom Business Abstrak: Penelitian ini bertujuan untuk mengidentifikasi faktor internal dan faktor eksternal yang mempengaruhi pengembangan usaha jamur tiram putih, merumuskan alternatif strategi yang dapat diterapkan dalam pengembangan usaha jamur tiram putih, menentukan prioritas strategi yang dapat diterapkan dalam pengembangan jamur tiram putih di Kecamatan Tasikmadu Kabupaten Karanganyar. Metode dasar penelitian adalah metode deskriptif analitis dengan teknik pelaksanaan survei. Lokasi penelitian ditentukan secara purposive di Kecamatan Tasikmadu Kabupaten Karanganyar. Data yang digunakan adalah primer dan sekunder. Analisis data yang digunakan adalah (1) IFE, (2) EFE, (3) Matriks SWOT pendekatan kuantitatif dan pendekatan kualitatif, (4) QSP matriks. Hasil penelitian menunjukkan (1) IFE menunjukkan terdapat enam kekuatan dan lima kelemahan; (2) EFE menunjukkan terdapat tujuh peluang dan empat ancaman (3) Alternatif strategi yang dapat diterapkan yaitu meningkatkan volume penjualan produk dengan mengoptimalkan promosi melalui media online dan media offline ;pengusaha jamur tiram putih bersinergi dengan Pemerintah dalam pameran produk melalui diversifikasi olahan jamur tiram putih; membuka kerja sama dengan pihak lain terkait dengan peningkatan softskill dan olahan jamur tiram putih (4) Prioritas strategi yang baik untuk diterapkan adalah meningkatkan volume penjualan produk dengan mengoptimalkan promosi melalui media online dan media offline. Kata Kunci: EFE, IFE, QSPM, SWOT, Usaha Jamur Tiram Putih

    Item Type: Thesis (Other)
    Subjects: S Agriculture > S Agriculture (General)
    S Agriculture > SB Plant culture
    Divisions: Fakultas Pertanian
    Fakultas Pertanian > Agribisnis
    Depositing User: Anas Falih Faishal
    Date Deposited: 17 May 2018 08:27
    Last Modified: 17 May 2018 08:27
    URI: https://eprints.uns.ac.id/id/eprint/41155

    Actions (login required)

    View Item