KONSEP CARA PRODUKSI PANGAN YANG BAIK (CPPB) PADA PEMBUATAN SIRUP LING ZHI DI CV. HERBA NUSANTARA

NINGRUM, EGA SULISTIYO (2016) KONSEP CARA PRODUKSI PANGAN YANG BAIK (CPPB) PADA PEMBUATAN SIRUP LING ZHI DI CV. HERBA NUSANTARA. Other thesis, Universitas Sebelas Maret.

[img]
Preview
PDF
Download (275Kb) | Preview

    Abstract

    THE CONCEPT OF GOOD MANUFACTURING PRACTICE (GMP) ON THE MANUFACTURE OF LING ZHI SYRUP IN CV. HERBA NUSANTARA Ega Sulistiyo Ningrum1, Asri Nursiwi2 dan Dwi Ishartani2 Ling zhi syrup is a kind of beverage in the form of viscous solution made from raw material ling zhi mushroom (Ganoderma lucidum), sugar and water. In the making ling zhi syrup consists of several stages of the process ranging from the acceptance of ling zhi mushrooms, cutting, grinding, boiling, filtering I, squeeze dregs with a press tool, filtering II, boiling with the addition of sugar, filtering III, bottling and syrup be ling zhi. Evaluation and preparation of concept based on the concept of good manufacturing practice (GMP) in 2012. To know the quality characteristics of ling zhi syrup in CV. Herba Nusantara done with some testing with a result of the total sugar calculated as sucrose 66,59%, testing of antioxidant activity 30,69%, testing of total plate count of 1.0 x 101 colonies/ml, testing of molds and yeasts 0,25 x 101 colonies/ml, temperature measurement and boiling time is 97,5 ℃ and 58 minutes and 26 seconds, and the measurement of bottle sterilization temperature and time 53 minutes 29 seconds to reach a temperature of 130 ℃ (already included on hold 10 minutes). Evaluation, preparation of concept based on the concept of good manufacturing practice (GMP) and the testing of quality characteristics of ling zhi syrup in CV. Herba Nusantara aims to guarantee the quality of syrup ling zhi (according to the standard), suitable for consumption and safe for the health of consumers and can increase consumer. Key word : Evaluation of Quality, The Concept of GMP, Ling Zhi Syrup, Standard Quality Syrup Notes: 1) Student of Diploma Program Faculty of Agriculture Product Technology UNS 2) Lecture of Diploma Program Faculty of Agriculture Product Technology UNS KONSEP CARA PRODUKSI PANGAN YANG BAIK (CPPB) PADA PEMBUATAN SIRUP LING ZHI DI CV. HERBA NUSANTARA Ega Sulistiyo Ningrum1, Asri Nursiwi2 dan Dwi Ishartani2 Sirup ling zhi adalah jenis minuman dalam bentuk larutan kental yang terbuat dari bahan baku ling zhi jamur (Ganoderma lucidum), gula dan air. Dalam pembuatan sirup ling zhi terdiri dari beberapa tahapan proses mulai dari penerimaan jamur ling zhi, pemotongan, penggilingan, perebusan, penyaringan I, pemerasan ampas dengan alat press, penyaringan II, perebusan dengan penambahan gula, penyaringan III, pembotolan dan jadilah sirup ling zhi. Evaluasi dan penyusunan konsep yang didasarkan pada konsep Cara Produksi Pangan yang Baik (CPPB) Tahun 2012. Untuk mengetahui karakteristik mutu sirup ling zhi di CV. Herba Nusantara dilakukan dengan beberapa pengujian dengan hasil yaitu pengujian total gula dihitung sebagai sukrosa 66,59%, pengujian aktivitas antioksidan 30,69%, pengujian angka lempeng total 1,0 x 101 koloni/ml, pengujian kapang dan khamir 0,25 x 101 koloni/ml, pengukuran suhu dan waktu perebusan yaitu 97,5 dan 58 menit 26 detik, dan pengukuran suhu dan waktu sterilisasi botol 53 menit 29 detik untuk mencapai suhu 130 (sudah termasuk di pertahankan 10 menit). Evaluasi, penyusunan konsep Cara Produksi Pangan yang Baik (CPPB) dan pengujian karakteristik mutu sirup ling zhi di CV. Herba Nusantara bertujuan untuk menjamin sirup ling zhi bermutu (sesuai dengan standar), layak dikonsumsi, aman bagi kesehatan konsumen serta dapat mening-katkan kepercayaan terhadap konsumen. Kata Kunci : Evaluasi Mutu, Konsep CPPB, Sirup Ling Zhi, Standar Mutu Sirup Keterangan: 1) Mahasiswa Program Diploma III Teknologi Hasil Pertanian UNS 2) Staf Pengajar Program Diploma III Teknologi Hasil Pertanian UNS

    Item Type: Thesis (Other)
    Subjects: S Agriculture > S Agriculture (General)
    Divisions: Fakultas Pertanian
    Fakultas Pertanian > D3 - Teknologi Hasil Pertanian
    Depositing User: fransiska siska meilani
    Date Deposited: 25 Jul 2016 11:13
    Last Modified: 25 Jul 2016 11:13
    URI: https://eprints.uns.ac.id/id/eprint/27560

    Actions (login required)

    View Item